Nora'nın Kitaplığı : İşgalci (Alienated #2) - Kitap Yorumu

25 Haziran 2015 Perşembe

İşgalci (Alienated #2) - Kitap Yorumu

  

Uzaylılar İnsanlarla İttifaka Hazırlanıyor. Bu kez de Dünyalı Cara Sweeney, L'eihrlilerin konuğu. L'eihrli erkek arkadaşı Aelyx'i, iki gezegen arasındaki ilişkileri yoluna koymak için, Dünya'ya gönderdikten sonra yabancı bir gezegende bir başına kalan Cara'nın etrafı onu istemeyen klonlarla çevrilmiştir. Hatta Aelyx'in evcil hayvanı bile ondan nefret eder. Yeni hayatına uyum sağlamak için her yolu deneyen Cara, çok geçmeden bu gezegende Aelyx ile mutlu olup olamayacağını sorgulamaya başlar.

Dünya'daki Aelyx'in durumu da Cara'nınkinden farklı değildir. Birbiri ardına düzenlenen suikastların hedefindeki Aelyx, Dünya-L'eihr ilişkilerini güçlendirmek için yoğun bir halkla ilişkiler kampanyası yürütmeye çalışır. Dünya hükümetlerinin vatandaşlarından gizlediği küresel su krizine çözüm getirecek teknoloji L'eihrlilerin elindedir ama bu teknolojiyi Dünyalılarla paylaşmaları ancak ittifak kurmalarıyla mümkündür. Ama her iki taraftan da yükselen itirazlar ve ittifakı baltalayacak şiddet eylemleriyle Cara'nın da Aelyx'in de işleri hiç de kolay değildir. 

İki genç âşık, bir yandan gezegenlerinin geleceği için canla başla mücadele ederken bir yandan da birbirlerinden sayısız ışık yılı uzakta ayrılık acısına katlanmaya çalışır… ta ki dünyalarına yönelik bir tehdit onları yeniden birleştirene dek.

Not: Bu kısım spoiler içermez.
Selam sevgili L'okurlarım! Böyle deyince lokumlar gibi oldu. Ay olsa da yesek. Neyse. Karşınızda Kitap Canavarları ile turunu yaptığımız Yabancı'nın ikinci kitabı İşgalci! İlk kitabı bir günde ve eğlenerek okusam da sonradan -nedensizce- soğumuştum ama bu kitap... Vow! Bir harikaydı arkadaşlar. Çok enerjiğim bugün, oruç olduğum düşünülürse garip bir durum aslında. Her neyse, uzaylı etkisi diyorum ve yoruma geçiyorum!

İlk olarak söylemeliyim ki lütfen bu kitaptan beklentiniz vıcık vıcık bir aşk olmasın. Tahmin edin neden? Çünkü öyle bir olay yok. Karakterlerimiz kitap boyunca iki ayrı gezegendeler -hatta bir ara biz farklı dünyalara aitiz gibi bir espri de döndü sanırım ortada, ıyk- ne olmasını bekleyebiliriz ki? Aelyx'in L'özentilerden kaçışı ve ittifakın bozulmaması için hayatta kalma çabaları ve Cara'nın Leihr gezegenini tanıma ve buraya ayak uydurma çabaları bize -beklediğimden çok daha fazla- eğlenceli sahneler sunuyordu. Tabii bazen de kafa karıştırıcı ve gizemli. Aslında kitap boyunca iki karakter de birbirinden ayrı kaldığı için üzgündü ama ben neden bu durumdan bu kadar zevk aldım bilmiyorum. Bu sıkıntılı süreç beni psikopata bağlamaya teşvik ediyor sanırım.

Bahsetmek istediğim bir diğer mesele de, bu kitapta Cara'nın ne kadar güçlü bir karakter olduğunu bir kez daha, bu sefer çok daha açık bir biçimde gördüm. Sadece bir liseli ve kolonideki yaşam hakkında söz sahibi ayrıca üzerindeki onca yük ve sorumluluktan kaçmıyor, onları sırtlıyor ve taşıyabildiği kadar ileriye taşıyor. İlk kitapta Cara sinirlerimi bozmuştu, bu kitapta ise onu desteklediğimi fark ettim. Diyorum ya, hepsi uzaylı etkisi işte.

Ayrıca kitabımıza yeni gelen bir karakter var! Yani birçok karakter var tabii ki fakat başrole yakın olan yan rollerden bahsediyorum: Aelyx ve Syrine'in koruması David! Onu tanır tanımaz sempati duyacağınıza eminim. Ah, aslına bakarsanız o tam anlamıyla bir insan. Bu ne bir hakaret ne de bir övgü, sadece bir durum tespiti işte. Ayrıca bu kitapta Elle (Eron'un l'ihanı ve Aelyx'in ablası.. kısmen.) ve Toby'yi (Cara'nın abisi) daha yakından tanıma fırsatı bulduk ve onları da çok sevdik! Sevdik, değil mi? Yalnız mıyım?

Otomatik alternatif metin yok.
Spoiler

Evet arkadaşlar ne düşündüğünüzü biliyorum. Hayır müneccim falan değilim. Spoiler içermeyen kısmı kitabı bitirmeden yazmıştım sonu düşüncelerimi etkilemesin diye. İşte olayı öğrenmeden önceki David hakkındaki düşüncelerim de o yöndeydi. Fasha. David çok büyük hayal kırıklığı oldu şimdi. Syrine de ne bahtsız çıktı, kızın kaderinde yokmuş arkadaşlar, ne diyelim..

Ayrıca evet, kabul ediyorum. Kitabın sonu çok ucu açık bitti. Yeni koloni şartları, problar, Jaxen ve Aisly'ye ne oldu, Cara ve Aelyx'in hayatı nasıl oldu vs... tonlarca cevaplanmamış soru var aklımızda. Böyle bir çalışma yok ve muhtemelen de olmaz ama yazar istese çok rahat bir 3. kitap çıkarıp bunlarla ilgili yeni bir senaryo yazabilir. Ama ne kadar ucu açık olursa olsun, sevdim ben bu sonu. Yani, bazı şeyleri de haya gücümüze bırakmış yazar. Belki de bu yüzden hoşuma gitti. Sonlarının iyi bittiğini düşünmek için illa "Sonsuza dek mutlu yaşadılar..." cümlesine mi ihtiyacımız var ki?

Tek merakım: Nefilimler. Melezler yani. Leihrliler ve insanların genlerinin karışımından ne tür bir kişi ortaya çıkar merak etmiştim. Yani spesifik olarak farklı bir davranış veya fiziksel görünümünde bir baskın karakter gösterir mi? Göz genlerini kimden alırlar vs.. Tabii bu kitabın sadece bir 'kurgu' olduğunu düşününce bu merakım saçma geliyor olabilir ama.. sadece merak ediyorum işte. Belki bir gün yazara sorarım..

Spoiler Sonu


Yazar: Melissa Landers    Çeviri: Demet Orhan   Yayınevi: GO   Sayfa Sayısı: 432

Liste Fiyatı: 17 TL    GoodReads Puanı: 4,09


7 yorum :

  1. Spoiler!!!



    Bende ilk kitabı okuyup hayran kalmıştım çok hoşuma gitmişti :D Yan karakterleri ayrı bir sever olarak da Eron'a çok üzülmüştüm :\ İkinci kitap hakkında merak ettiğim şey şudur ki;kitabın sonunda şu heyet mi neydi oradaki en genç temsilci ne olacak?Nasıl birisi çıkacak?Sevecek miyiz yoksa nefret mi edeceğiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende ilk kitabı okuyup hayran kalmıştım çok hoşuma gitmişti :D Yan karakterleri ayrı bir sever olarak da Eron'a çok üzülmüştüm :\ İkinci kitap hakkında merak ettiğim şey şudur ki;kitabın sonunda şu heyet mi neydi oradaki en genç temsilci ne olacak?Nasıl birisi çıkacak?Sevecek miyiz yoksa nefret mi edeceğiz?

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. ikinci kitabın kapağını bi ben mi hiç beğenmedim ya :/ çok itici geliyo ilki çok daha güzeldi neyse kapağına bakarak da aldanmıyım sanırım ilkine göre olaylar çok daha iyi almak kısmet olmadı siparişlerimden sonra satışa sunuldu neyse diğerine artık bu arada burdan ve youtube dan takip ediyorum çok başarılısın kitap yorumlama işinde kitap zevkimiz uyduğu için yorumlarına göre alıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler ^^ Haklısın, dikkatli bakınca itici geliyor tipler biraz ama kapağa aldanma, okurken eğleneceğinden eminim :)

      Sil
  4. Bu kitap bana hediye geldide yabancıyı okumadan bunu okusam olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seri devamı olduğu için ilk kitaba çok bağlı, bu yüzden Yabancı'yı okumadan bunu okumanızı tavsiye etmem :)

      Sil