Nora'nın Kitaplığı : Sonsuzluğun Sonu - Kitap Yorumu

8 Şubat 2021 Pazartesi

Sonsuzluğun Sonu - Kitap Yorumu

 

"Sonsuzluğun Sonu" bir bilimkurgu dehasının kaleminden, her sayfasında heyecanlandıran, şaşırtıcı dönüşlerle okuyucunun nefesini kesen unutulmaz bir klasik. Zamana, Sonsuzluğa ve Gerçekliğine ilişkin sarsıcı bir arayış: Sonsuzluğun sınırlarında, zamanın kıyılarında bir aşk ve kurtuluş öyküsü.

Bilimkurgunun kurucusu sayılan Asimov aşılamamış kavrayışı ve kurgularıyla dünya edebiyatını ve bilimini büyülemeye devam ediyor. Sonsuzluğun Sonu, aşkın zamanlar aşan gücünün öyküsü.


Herkese merhaba! @galaksikitapligi önerisiyle aldığım Sonsuzluğun Sonu yorumuyla sizlerleyim! Bu kitabı @karanliksato Lanetli Maratonu’nun Vampir takımındaki “kült kitap” görevi için seçmiştim! Ne zamandır bilim-kurgu kitaplarına daha çok ağırlık vermek istediğimi söylüyordum, bu da benim için harika bir fırsat oldu. Yoğunluktan dolayı okumam biraz uzun sürse de, zamanım olsa birkaç günde okuyacağım bir kitaptı Sonsuzluğun Sonu.

Gerçekten bilim kurgu okuma açlığımı yatıştırdığını söyleyebilirim ama bunun yanında bilim kurgu okuma hevesimi de arttırdı bu kitap. Bu yazardan daha çok kitap okumak istiyorum, kitabın içerisinde yarattığı sistem gerçek anlamda hayranlık uyandırıcıydı. Öylesine mantıklı ve etkileyiciydi ki, yazarın zekasına ve hayal gücüne imrenmeden edemedim. Size kurulan sistemi anlatmamak için kendimi zor tutuyorum ama bence birazcık olsun ilgilenenler, kitabı okuyarak kendi gözleriyle görmeliler.

Kitap boyunca hoşuma gitmeyen birkaç nokta da oldu tabii, bence birçok erkek yazar, şu “aşk ve duygular” hakkında yazma işini pek beceremiyor (belki de bana hitap etmiyor yazım şekilleri). Bu beni çok da rahatsız etmedi gerçi çünkü bu duruma oldukça aşinayım artık.

Bu sebeple kitaba dair tek gerçek eleştirim açıklamaları -detay ve betimlemeleri- yetersiz bulduğum olacak. Mesela bir Bilgisayar neydi? Bunun yalnızca bir rütbe olduğunu çok geç anlayabildik bence. Sisteme dair hiçbir fikri olmayan birisi olarak Bilgisayar’ları insan zekasına sahip robotlar olarak hayal etmiştim en başta, sonra insan cildine sahip robotlar olduğunu düşündüm mesela. Tabii ki kitap terimsel açıklamalarla doluydu fakat daha çok “o dünyadakiler” için yapılan açıklamalardı bunlar, birçok şey hakkında hiçbir fikri olmayan biz okurlar ise süreç içerisinde anlayabildik bazı şeyleri. Yine de puan kırılacak bir mesele asla değildi bu çünkü bazı şeyleri kendimizin keşfetmesi bazen eğlenceli bile oldu doğrusu. Bir de belirtmeden geçmeyim, sanıyorum ki yazar Harlan ve Noys'un ilk ilişkilerini kafası bayağı bir iyiyken yazmış 😂

Genelde bilim kurgu kitaplarında kurguyu yetersiz gören biri olarak bu kitabın kurgusunu gayet yerinde buldum, kısa bir kitap için fazlasıyla dolu doluydu, ayrıca beklenmedik derecede akıcıydı da!

Yazar: Isaac Asimov    Orijinal İsim: The End of Eternity     Yayınevi: Monokl Kitap   

 Sayfa Sayısı: 240      GoodReads Puanı: 4.24

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder